1 mei gedachten: Over kinderen in armoede, over de gemeente die hulpbehoevende voor de gek houdt en nog wat meer minder fraaie gevolgen van het neoliberale denken

Op 1 mei de Dag van de Arbeid was ik samen met duizenden mensen op Het Malieveld in Den Haag. Het was een dag georganiseerd door de vakbond FNV. Een dag die nodig blijft om je te laten zien en horen. Er was volgens de speaker meer dan voldoende redenen om mee te lopen in de demonstratie. Er is immers van alles aan de hand in Nederland. Mijn gedachten gingen echter uit naar Eindhoven. In mijn hoofd droeg ik deze demonstratie op aan de Eindhovense kinderen in armoede. Ik dacht aan het cadeautje van rechts Nederland: 1,4 miljard Euro dividend aan een handje vol mensen.

In Eindhoven leven al een hele tijd ‘een handje vol’ kinderen in armoede. Grote kans dat ze sociaal worden uitgesloten. Ze hebben echt minder kansen om een normaal bestaan op te bouwen. Wat zou je met 1,4 miljard kunnen doen. Even bleef ik hier over dagdromen. Ik beloofde mezelf ook dit jaar weer aandacht te blijven vragen voor deze kwetsbare in onze stad Eindhoven.

Toch bleef er wat aan mijn geweten knagen. Toen ik die avond toch nog wat Eindhovens nieuws wilde lezen begreep ik wat er aan mijn 1 mei gedachten niet klopte. Ik las dat mensen die Huishoudelijke Hulp nodig hebben en hiervoor een beroep moeten doen op de WMO schandalig worden behandeld. Het Trio J. van den Berg, directeur WIJeindhoven, Yvonne Bieshaar, Directeur Sociaal Domein en Wethouder Renate Richters belazeren de boel. Er worden minder uren hulp gegeven en er mag hier niets over verteld worden aan de hulpbehoevenden. Heel stiekem worden de uren vermindert. Er moet een besluit worden afgegeven en er moet een gespreksverslag gemaakt worden, zo staat in de WMO wet te lezen. Het getuigd van een neoliberale arrogantie te denken dat je “de oudjes” in Eindhoven zo kunt behandelen. Kersverse gemeenteraad, sluit op dit onderdeel de rijen, even geen politiek bedrijven, maar roep gezamenlijk ”Het Trio” tot de orde, dit kan toch niet zo.

Later op de dag hoorde ik nog meer leed. Via het acht uur journaal hoorde ik dat mensen met schulden, door een nog onbekend aantal bewindvoerders besodemietert worden. Dat er nauwelijks tot geen controle is op de uitvoering van hun werk. Ook dit is een verantwoording van Het Trio, maar vooral van WIJeindhoven. Onlangs schreef ik nog een artikel over dat het pompen of verzuipen is voor WIJeindhoven. Er is nu dus niet alleen iets mis met het tijdig herkennen van schuldenproblematiek en het op tijd doorsturen naar de juiste hulpverlening, maar het ontbreekt wellicht ook in Eindhoven aan controle of er goed werk wordt geleverd door duur betaalde bewindvoerders. Ook nu zou ik willen adviseren aan de gemeenteraad, neem uw verantwoordelijkheid en zoek dit tot op de bodem uit.

Ik denk nog even terug aan mijn 1 mei gedachten dat ik de demonstratie opdroeg aan Eindhovense kinderen in armoede. Het klopte niet helemaal. Er is inderdaad zoveel aan de hand. Waar het vooral om zou moeten draaien als je 1 mei gedachten hebt is solidariteit. Samen! Samen opkomen voor onrechtvaardigheid: de door geschoten flex, het moeilijke bestaan voor mensen met schulden, de buschauffeur die geen plaspauze mag nemen, de mensen met een arbeidshandicap die maar geen baan kunnen vinden, de laaggeletterde, de asielzoekers en nog veel meer mensen die onrechtvaardig behandeld worden, en op een of andere manier uitgesloten worden van deelname in de samenleving.

Mijn 1 mei gedachten voor volgend jaar blijft dus niet beperkt tot 1 groep. Er is veel aan de hand in Nederland. Als ik volgend jaar weer mee loop in de 1 mei demonstratie loop ik daar voor iedereen die het nodig heeft.

Carla Ter Beek
Lid Brede Beweging LinksOm