Actief debat bij ouderenorganisatie

Ondanks dat de gemeenteraadsverkiezingen nog ver weg zijn (maart 2018) was gisteren tijdens het jaarlijkse debat van de Stichting Overlegorganisatie voor Ouderen in Eindhoven (OvO) onder leiding van journalist Hans Horsten de toon zo gezet. De afwezige partijen (PvdA. GL, SP, Leefbaar Eindhoven en LPF) kregen de eerste minuut al een sneer van de voorzitter van de OvO. De tweede sneer werd door aanwezig BBL raadslid Ernest Maas uitgedeeld aan VVD raadslid Monique List. De toon voor een goed debat was gezet.

OvO-debat2

Vanuit het college was alleen Paul Gielen van D66 aanwezig. Hij gaf antwoorden met woorden die ik herken uit het college akkoord. Zoals het woord ‘kanteling’. Hij gebruikte het meermalen maar zijn verhaal werd er niet altijd duidelijker door. Dat hij tussentijds ook zei “oude kaders passen niet altijd meer”, “we moeten de problemen anders aanpakken, daar moeten we mee oefenen” en “je merkt achter de schermen dat er wat gaat gebeuren, er zit beweging in maar het mist soms nog de aansluiting” gaf mij uiteindelijk goede hoop dat hij weet waarover hij praat. Hij stond alleen goed zijn mannetje voor het hele college.

OvO-debat4

Vanuit de oppositie was Dré Rennenberg van het OuderenAppèl, Ko Jansen van de Christen Unie en Christo Weijs van het CDA aanwezig. De thema’s armoede, werkloosheid, woningbouw en vrijwilligers passeerden de revue. Het publiek had zich goed voorbereid met geschikte en concrete vragen. Zoals politici betaamd kreeg het publiek niet altijd antwoorden op de vragen en de stellingen. Geregeld viel men terug op hun eigen stokpaardjes. Hier en daar werd doorgevraagd door Horsten, maar de tijd was te kort voor de hoeveelheid onderwerpen.

OvO-debat3

In de wandelgangen van het gemeentehuis hoor je geregeld, dat dit linkse college nauwelijks verschilt van het vorige college met de VVD. Toen een vrouw uit het publiek een vraag had voor ‘de wethouder’, trok ik meteen de conclusie dat het zo dus ook overkomt buiten het gemeentehuis. Ze bedoelde overigens oud VVD wethouder Monique List!

OvO-debat5

Het levendige debat gaf de indruk de gemeenteraadsverkiezingen volgende week al zijn. Ik hoop dat ze dit vast houden tot februari 2018!