Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Burgerdebat – Heeft het basisinkomen de toekomst?

woensdag 25 maart 2015 @ 19:30 - 22:30

Het thema van deze avond zal worden ingeleid door Prof. Dr. Nico Douben, emeritus hoogleraar TU/e die in het Eindhovens Dagblad van 28 januari de discussie opnieuw heeft aangezwengeld over het basisinkomen. “Ook wie niet werkt moet eten”.

Hierna is er een eerste reactie van Ralf Embrechts, directeur MOM (Maatschappelijke Ontwikkelings Maatschappij) en in Tilburg initiator van een vertrouwensexperiment rondom de uitvoering van uitkeringen in aandachtswijken in zijn stad.

Vervolgens het debat onder leiding van Hans Horsten.

Alle burgers zijn van harte uitgenodigd om mee te doen aan dit eerste “Wij in de stad burgerdebat”. In verband met de voorbereiding is er wel de vraag om u even aan te melden op mailadres: Douben@ergon.nu

Maatschappelijke ontwikkelingen laten zien dat het “dogma” van betaald werk mogelijk in de toekomst niet langer te realiseren is. Werk wordt bijvoorbeeld overgenomen door digitalisering en robotisering en betaald werk is niet langer voor iedereen haalbaar. Zeker geen volledige werkgelegenheid. De vraag is vervolgens of het systeem van sociale zekerheid van uitkeringen en controle gehandhaafd moet worden of dat een basisinkomen hier uitkomst zou kunnen bieden.

Er blijken daarover enkele interessante experimenten in het buitenland te zijn geweest. O.a. in het plaatsje Dauphin in Canada waarbij er sprake was van enkele verrassende resultaten. Kinderen gingen langer naar school en schreven zich vaker in bij universiteiten. Daarnaast was er een positief effect voor de gezondheid. Het ziekenhuisbezoek nam met 8,5% af. Zou een dergelijk experiment ook in Nederland navolging kunnen krijgen en kan of wil Eindhoven ook hierin voorop lopen? Een basisinkomen invoeren in wijken die speciale aandacht krijgen?

Een bijkomende, maar voor de sociale kwaliteit belangrijke, vraag is of dit basisinkomen leidt tot een grotere burgerparticipatie. Tegenstanders denken dat zo’n basisinkomen zal leiden tot luiheid en nietsdoen. Voorstanders betogen juist dat dit zal leiden tot een grotere maatschappelijke betrokkenheid en inzet. Mensen krijgen de ruimte om nu juist dat (vrijwilligers)werk te doen dat hen ook het meeste aanspreekt. Vrijwilligerswerk en mantelzorg krijgen zo een nieuwe dimensie.

Kortom een debat over de zin en onzin van een basisinkomen en de kansen die hieruit kunnen ontstaan voor de komende maatschappelijke uitdagingen. Is Eindhoven klaar voor een experiment en wat zullen de effecten zijn voor de sociale kwaliteit in onze stad?

Gegevens

Datum:
woensdag 25 maart 2015
Tijd:
19:30 - 22:30
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Locatie

Ergon Bedrijfsrestaurant
Rooijakkersstraat 3
Eindhoven,
+ Google Maps