BBL in actie voor ‘Red de Zorg’

De zorg gaat BBL aan het hart en daarom werken wij ook graag mee aan de landelijke campagne van het FNV: ‘Red de Zorg’.

Om zoveel mogelijk mensen uit te nodigen om op 12 september naar de demonstratie in Amsterdam te komen, hebben wij onlangs uitnodigingen hiervoor uitgedeeld op het Kastelenplein. Daarbij viel ons op dat lang niet iedereen beseft dat de zorg echt iedereen aangaat: ook jonge mensen kunnen een been breken of ziek worden! Of wat te denken van opvang als je uit je huis wordt gezet? Dit zijn allemaal net zo goed aspecten van ‘de zorg’ als verzorgingstehuizen en ziekenhuizen.

reddezorg2

Jijzelf en je naasten kunnen er elk moment mee te maken krijgen. Daarom is het ook zo belangrijk dat wij met zijn allen NEE zeggen tegen verdere bezuinigingen, die de zorg onmenselijk maken. De voorzieningen waar juist de jongere generaties aan gewend zijn, staan op de tocht.

Uit de gesprekken die wij voerden op het Kastelenplein bleek dit maar weer: “Het gaat echt de verkeerde kant op”, zei iemand ongerust. Een ander: “Stilstaan is achteruitgaan. Ik maak me zorgen over de zorg. Hoe moet dat over een aantal jaren?” De overheid vraagt ons om zorg vooral in ons eigen netwerk te zoeken. Maar: “Ik heb geen kinderen, hoe moet dat met mij later?” verzucht een mevrouw.

reddezorg3

Niet alleen de zorg die gegeven wordt, maar ook de banen in de zorg gaan aan het huidige beleid stuk: “Ik ben een opleiding aan het volgen in de zorg en dat is zwaar” zegt iemand. Weer een ander: “Ik sta soms alleen op een afdeling met onrustige patiënten, wat eigenlijk niet mag, en dat drukt op me. Ik heb dit aangegeven maar daar gebeurt helaas niks mee.”

Zorgmedewerkers moeten onverantwoorde risico’s lopen, enkel en alleen omdat er niet genoeg geld is voor meer handen aan het bed. Die handen aan het bed kunnen wij niet allemaal geven, maar onze steun wel!

Spreek je uit tegen verdere bezuinigingen in de zorg en/of kom naar de demonstratie op 12 september in Amsterdam (zie www.fnvvoorzorg.nl).