Beantwoording Raadsvragen over hormoonverstorende verpakkingen

Weet u wat voedselfabrikanten allemaal in producten stoppen? Gelukkig zijn zij verplicht om dit duidelijk op de verpakking te zetten. En hier houden de meesten zich meestal wel aan. Maar de verpakkingen dan, zijn die ook oké?

Verontruste inwoners van Eindhoven hebben de Brede Beweging LinksOm benaderd over Bisfonol A (kortweg BPA). BPA is een chemische stof die veel in plastic producten zit zoals bodylotions, speelgoed en in verpakkingen voor voedsel zoals plastic flessen en een dun laagje aan de binnenkant van conservenblikken. BPA wordt ook gebruikt bij (thermische) kassabonnen. De stof komt bij verhitting vrij en staat er om bekend dat het de hormoon huishouding van het lichaam flink in de war kan schoppen.

Uit onderzoek blijkt dat ook een kleine dosis BPA, zowel de aanmaak als de groei van vetcellen versnelt. Wat uiteindelijk kan leiden tot overgewicht. BPA staat ook bekend als een xeno oestrogeen en wordt ook in verband gebracht met kanker en andere gezondheidsproblemen zoals stofwisselingsziekten, hart- en vaatziekten, diabetes, vruchtbaarheidsproblemen en miskramen. Bij mannen kan dit zelfs een vergroting van de prostaat en borstvorming teweeg brengen zo bleek uit onderzoeken (2008 Erickson).

Zoals ik hierboven meldde wordt BPA ook gebruikt in (thermische) kassabonnen die tegenwoordig in vrijwel iedere winkel en ook restaurants gebruikt worden. Dit betekent dat de medewerkers (caissières en keukenpersoneel bijvoorbeeld) heel veel BPA binnen krijgen, maar ook de klanten van zaken waar voedsel aangeboden wordt. BBL was benieuwd of de schadelijke werking van BPA bekend is bij de wethouder en of BPA ook in de kassabonnen van gemeentelijke diensten zit. En natuurlijk was BBL benieuwd naar mogelijke acties van de wethouder. We zij blij dat onze vragen aan het college geleid hebben tot meer inzicht en tot actie. Zo wordt onderzocht of de thermische kassabonnen met BPA ook door gemeentelijke diensten gebruikt worden. Als dit het geval is stapt de gemeente over op andere kassabonnen.

Uit het antwoord van het college

“De chemische stof Bisfenol A (BPA) komen we in het dagelijks leven zo veelvuldig tegen dat we het nauwelijks kunnen vermijden. Het RIVM concludeert in haar rapport (RIVM-rapport “BISPHENOL A, Part 2, Recommendations for risk management”) dat nieuwe inzichten over schadelijke effecten van BPA reden geven tot zorg over de niveaus waarop consumenten, patiënten en werknemers aan deze stof worden blootgesteld. BPA wordt gebruikt in plastics die worden toegepast in bijvoorbeeld bouwmaterialen, elektronica, plastic flessen, (voedsel)verpakkingsmateriaal, kassabonnen, medische hulpmiddelen en speelgoed. Het is aannemelijk dat BPA het immuunsysteem van de ongeboren vrucht of jonge kinderen kan schaden bij een lagere blootstelling dan tot nu toe werd aangenomen. Dit lagere blootstellingsniveau komt ongeveer overeen met de dagelijkse blootstelling aan BPA. Als gevolg van deze blootstelling hebben kinderen mogelijk meer kans om voedselintoleranties te ontwikkelen en kunnen ze gevoeliger worden voor infectieziekten.”

Lees hier de gestelde Raadsvragen en de antwoorden van het college (pdf).