Beter een professionele vriend dan een goed en deskundig advies?

In een interview met Susan Roijmans, manager HR & Ontwikkeling, en Ricardo Muller, operationeel manager (https://wijeindhoven.nl/nl/over-ons/nieuws/generalist-of-specialist) beiden werken bij WIJeindhoven las ik onderstaand stukje.

“Meer dan om kennis, vraagt generalistisch werken om de juiste competenties en gedrag’ Inleven, zonder oordeel luisteren en tegelijkertijd professioneel afstand kunnen bewaren zijn belangrijk. De generalist is een professionele vriend.”

Fijn te lezen dat als je in de shit zit omdat je schulden hebt en al je vrienden je hebben verlaten, je bij je WIJeindhoven vriend terecht kunt om jou met dit complexe vraagstuk vooruit te helpen. Goed te weten dat als ik een WMO vraag heb ik een goed keukentafelgesprek krijg, een verslag ontvang en vervolgens er een goed werkplan opgesteld wordt. Ook heel geruststellend dat als ik een bijstandsuitkering heb ik een vriend heb die ik kan vertrouwen. Die ondanks de grote afstand tot de arbeidsmarkt, mij kan begeleiden met kennis van zaken. Het allerbelangrijkste vind ik eigenlijk te weten dat mijn kinderen die zorg krijgen die ze nodig hebben. Dat de professionele vriend die bij WIJeindhoven werkt, heel goed de juiste zorg kan inschatten die een alleenstaande moeder met schulden en twee kinderen met gedragsproblemen, nodig heeft.

En nu hoe het echt zit

De uitvoering van de schulden loopt zeer moeizaam en er wordt door WIJeindhoven ongelooflijk gesteund op vrijwilligers. Bijvoorbeeld vrijwilligers die werken bij Humanitas en de financiële werkplaats. Nog steeds hebben de vrijwilligers meer kennis en ervaring en sluiten ze beter aan bij de leefwereld van mensen met schulden.

WMO. Dit is bijna in zijn geheel weggehaald bij de generalisten en uitbesteed aan de zorgverleners. Of je hulp nodig wordt nog wel bepaald door een WIJgeneralist. Hoeveel en wat je precies nodig hebt aan huishoudelijke hulp wordt door een zorgverlener bepaald. Reden dat dit niet meer door de professionele vriend gebeurd is gebrek aan kennis en ervaring op het gebied van WMO, zo laat het college ons weten.

Bijstandsuitkering. Als ik iets meer dan een ander nodig heb, moet ik voortaan naar het Participatiebedrijf een nieuw onderdeel van Ergon. Sinds enige maanden worden mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt niet meer door professionele vrienden geholpen, maar worden voortaan door mensen met kennis van zaken en een goed ontwikkeld empathisch vermogen geholpen. Deze hadden net iets meer kennis van zaken.

Dan de jeugdzorg. Het grootste probleem lijkt te zijn dat er nogal veel wordt doorverwezen naar dure zorg. Daarom de toegang beter in de gaten houden en sneller afschalen naar goedkopere vormen van zorg is volgens het college een goede oplossing. Hopelijk gebeurd dit afschalen door officieel erkende in het register opgenomen jeugdwerkers en niet door een professionele vriend.

Tot slot. Hebben inwoners van Eindhoven een WIJvriendje nodig? Of mogen inwoners van Eindhoven verwachten dat ze goed geholpen worden als ze hulp nodig hebben? Een goed en deskundig advies, dat is wat nodig is.

WIjeindhoven heeft zich ontwikkelt tot een hele grote geldverslindende organisatie met tot nu matig tot slechte resultaten. Peter Goevaers schrijft in het ED (https://www.ed.nl/mening/wijeindhoven-onnodig-in-de-problemen-door-denkfouten~a8fcd1d7/) in een opinie stuk dat vooral de Lumensgroep getroffen is door de oprichting van WIJeindhoven. Ik zou willen beweren dat toch vooral de Eindhovense mensen getroffen zijn. Sommige moeten heel lang wachten op hulp, sommige ontvangen onvoldoende hulp op maat, er wordt soms te lang gewacht met doorverwijzen naar andere hulpverleners.

Zou zeggen: ga door met ontmantelen van taken die deze professionele vrienden uitvoeren, beleg deze bij mensen die wel verstand van zaken hebben en doek WIJeindhoven gewoon op. Neem als gemeente zelf weer de regie in handen, kan de gemeente raad ook haar controlerende taak beter uitvoeren. Bovendien zou ik eens nagaan in hoeverre de beloningen binnen WIJeindhoven nog wel kloppen. Immers als er zoveel werk al elders ondergebracht is, is het misschien goed hier ook eens kritisch na te kijken.

Carla Ter Beek
Lid Brede Beweging LinksOm