Boter(berg) op het hoofd

Naar aanleiding van het artikel “bezuinigingen treft kwetsbare groepen” van 23 oktober (https://www.ed.nl/extra/bezuiniging-treft-kwetsbare-groepen~a43c83af/) was het eerste wat in me opkwam: Too little en too late.

Tijdens de bijeenkomst van FNV Lokaal en KBO Eindhoven over de herindicatie van de WMO was duidelijk dat alle politieke partijen die aanwezig waren, ineens last hadden van alzheimer light. Vergeten was dat in 2012 het startsein gegeven is voor WIJeindhoven, in de coalitie zaten toen: PvdA, VVD, GroenLinks en D66. Direct is de raad op het verkeerde been gezet doordat de begroting voor WIJeindhoven (bewust of onbewust) op onjuiste aannames was gebaseerd. Al heel snel waren er te korten. Er is toen nauwelijks over die tekorten gesproken.

De volgende verkiezingen in 2014 waren PvdA, GroenLinks, SP en D66 verantwoordelijk voor de grote tekorten in het Sociaal Domein. Volgens GroenLinks zou het allemaal goed komen en de SP volgde blindelings de ingeslagen weg. En nu in 2018 zijn opnieuw VVD, GroenLinks, PvdA en CDA verantwoordelijk voor de ingeslagen weg van bezuinigingen.

Als je als (mede) verantwoordelijke partij nu gaat roepen dat de bezuinigen de kwetsbare groepen treft terwijl je 4 jaar lang nauwelijks iets van je hebt laten horen, dan is dit niet echt niet geloofwaardig meer. Een ingezonden brief is echt te weinig en veel te laat.

Alle partijen die vanaf 2012 de coalitie vormde en nu gaan piepen over bezuinigingen, hebben gewoon boter op het hoofd. Bij de ene partij is het hoofd dun besmeerd, bij weer andere is het een hele berg.

Carla Ter Beek
Lid Brede Beweging LinksOm