De Verborgen Hof – participatie-project in de wijk

De wijk Tivoli herbergt al vele decennia een nagenoeg onvindbare, gemeenschappelijke tuin. Als je het niet weet, geraak je er niet zomaar. Miranda Delhaes die al 21 jaar in de wijk woont, kwam pas 6 jaar geleden achter de locatie en het bestaan van deze tuin. Vandaar de door haar bedachte naam, ‘De Verborgen Hof’.

De tuin verkeerde destijds in een behoorlijk erbarmelijke staat, de hobbelige grond was te vast, uitgeput en vervuild. Vorig jaar kwam er -vanuit de gemeente- geld om de benodigde ingrepen uit te voeren. Dat wil zeggen, letterlijk, alles op de schop en omgeploegd. Dat had nogal wat voeten in aarde, maar met behulp van een mini-graafmachine en een ploegje gemotiveerde mensen met groene vingers kom je een heel eind.

En het resultaat mag er wezen. Een biologisch-dynamische tuin is in wording. Want het is niet zomaar een moestuin-complex, waar iedereen een x aantal meters ter beschikking heeft om zijn/haar eigen groentes te verbouwen. Daarvoor verwijst Miranda je met liefde door naar andere tuinen.

Wat deze tuin bijzonder maakt is, dat men samen kijkt naar wat leuk/nodig is en overlegt wat de mogelijkheden ervoor zijn. Momenteel staan er een paar fruitbomen, er groeien veel bodemzuiverende planten (komkommerkruid, calendula), geneeskrachtige kruiden (echinacea purpurea, salie, lavendel) en – dit vond ik heel speciaal- planten waarmee je op ambachtelijke wijze verf kunt maken.

Met de gecastreerde zwerfkater Loki, als terreinbewaker, is het plaatje compleet. Hij is goed gezelschap voor de tuiniers en hij zorgt ervoor dat andere zwerfkatten uit zijn hof blijven en de twee kippen achterin met rust laten.

Iedereen is welkom om een handje mee te helpen, voor een praatje of om tot rust te komen met een kopje kruidenthee. Er staan nog een hoop to-do-dingen op de lijst van deze tuin, maar daar maakt Miranda zich geen zorgen om.

Want datgene waar je liefde en aandacht aan schenkt, zal gestaag groeien en prachtig bloeien.

Marleentje Tiersma-Weismann