Debat over mantelzorg met MBO-V studenten van het Summa college

Het was lang geleden dat ik iemand uit een klas gezet zag worden, maar donderdagmiddag was ik weer eens getuigen van deze actie. Ik was een van de vijf lokale politici die het ROC Summa college had uitgenodigd voor een rotatiedebat voor eerste jaars studenten van de MBO-V.

Voor het vak burgerschap had het Summa college deze dag gevuld met een uitgebreid programma rondom het thema mantelzorg. Samen met Kay Sachse, mijn collega van GroenLinks, kwamen 4 klassen om de beurt binnen om ons een half uur te ondervragen.

Zo aan het einde van de dag viel dat niet voor alle studenten mee. Ze hadden zich goed voorbereid, dat politiek ver van hun afstond was niet te merken. Een van de docenten, Gaby Leermakers, gaf aan dat het doel van de school was om kritisch te leren denken door vragen te stellen. Dat is zeker bereikt.

Het hoofdthema was mantelzorg dus daar probeerde ik de meeste aandacht aan te besteden. Maar de studenten wilden echt meer weten. Want waarom was ik los gegaan van de SP? Hoe zou BBL geld vrij willen maken voor betere zorg? Wat vinden jullie van de PVV? Ik die dacht dat dit een makkie werd, kwam bedrogen uit.

Om het wat interessanter te maken zocht ik geregeld het debat met Kay hierover op. De verschillen tussen de Brede Beweging LinksOm en GroenLinks maakten het een stuk levendiger. Vooral over de kijk van BBL om mantelzorgers goed te ondersteunen en te waarderen, bleek duidelijk dat GroenLinks mantelzorg en vrijwilligers door elkaar haalt. De opmerking van Kay dat een kennis op zoek was naar mantelzorger maakte dat pijnlijk duidelijk. Zelfs de studenten snapten dat dit twee zeer verschillende dingen zijn en dat mantelzorg ontstaat vanuit een persoonlijke band met iemand en dat dit gaande weg geregeld een flinke taak wordt die echt waardering en ondersteuning verdiend.

Het antwoord op een gerichte vraag terug “Wie is hier mantelzorger?” maakte meteen pijnlijk duidelijk waar BBL zich al jaren druk op maakt. Een van de studentes was mantelzorger geweest en legde uit dat ze bij WIJeindhoven hulp had gehad. Maar voegde hier meteen aan toe dat de lange wachttijd echt een struikelblok was geweest toen zij op zoek waren naar ondersteuning.

Hoe later het werd, hoe moeilijker het werd om de aandacht van de studenten erbij te houden. Toen een stel meiden een giebelaanval kregen, trad de lerares hard op en moesten 2 meiden de klas verlaten. Een derde kon zich net beheersen en mocht blijven. Sommige dingen veranderen dus echt niet op school!

Ernest Maas
Raadslid BBL