Elkaar helpen

Laatst had ik een gesprek bij BBL te Eindhoven met Patrick van der Voort over het reilen en zeilen als je in de bijstand zit. Ik heb de afgelopen jaren voldoende ervaring opgedaan met de gemeente en haar trajecten voor mensen die in de WWB zitten.

Het resultaat is helaas bedroevend. In plaats van werk te zoeken is de gemeente erop gebrand om je te laten werken voor je geld. Hier en daar wordt een simpele cursus gegeven hoe je moet solliciteren en hoe je een CV moet opstellen (dit is iedere keer anders) maar om je echt verder te helpen naar een baan moet je niet bij het Werkplein zijn.

De Brede Beweging LinksOm heeft een nieuw voorstel om werkelozen een stuk verder te helpen te weten, het ‘Werk en Inspiratie Punt’, de bedoeling is dat werkelozen bij elkaar komen en hun ervaringen te delen en ook hun netwerk om zelf nuttig bezig te zijn met vacatures, CV maken en solliciteren. Het plan is om zelf een bureau op te starten waar iedereen elkaar kan helpen om zo geïnspireerd te raken en om nuttig bezig te zijn.

Dit plan sluit beter aan bij wat mensen willen en hoe ze geholpen zouden moeten worden dan elk traject van de gemeente ook, want daar is de bedoeling dat je geld oplevert en afgestompt werk mag gaan doen. Ik kijk dan ook zeer uit naar dit plan en dat het binnenkort met toestemming op poten gezet gaat worden en dat ik hier dan ook mijn ervaringen mag delen.

Yvonne vd Brandt