Expositie “Jeroen Bosch meets Eindhoven” eindigt in de Lichtstad

Het begon als een dagelijkse ‘post’ vanaf 1 januari 2016 op Facebook, foto’s voornamelijk gemaakt in Eindhoven voorzien van allerlei grappige, maffe, enge en ook blote Jeroen Bosch figuren. De koffers konden echter al snel worden ingepakt.

De reis ging van start in februari van dit jaar bij ‘Eindhoven uit de Kunst’ waar een presentatie gehouden werd met daarin een 20-tal foto’s. Het waren geen ‘statische’ foto’s, want de verschillende Jeroen Bosch figuren ‘vlogen’ door het beeld, waarna ze netjes landden op de foto.

Een vervolg kwam daarna al vrij snel, met een weekend expositie in het pittoreske Berkenhuisje in de maand mei. Samen met Martin Voorbij werd het een intieme expositie ingericht, die zelfs werd bezocht door ‘fanatieke’ Jeroen Bosch fans van buiten Eindhoven.

De verwachting was dat de foto’s daarna konden worden opgeborgen, maar toen de uitnodiging kwam om de foto’s te exposeren tijdens de zomermaanden in het van Abbehuis, werden ze netjes klaargestoomd voor de volgende reis.

De collectie was inmiddels aardig uitgebreid met ‘nieuw’ Jeroen Bosch-materiaal zodat er in het kader van het project ‘Groeten uit Eindhoven’ ruim 40 foto’s te bewonderen waren in het van Abbehuis. De aanwezige bezoekers waren zodanig enthousiast dat er ruim 350 (gratis) ansichtkaarten zijn meegenomen als aandenken aan deze expositie.

De dagelijkse foto’s op Facebook werden ook door de organisatie Bosch500 nauwlettend in de gaten gehouden en ik werd plots uitgenodigd om naar de hoofdstad van onze provincie te komen, wat resulteerde dat de expositie een maand lang t/m 19 november in het Werkwarenhuis te zien was. Een zeer bijzondere ‘ruwe’ locatie achter de Verkadefabriek.

Tijdens de expositie in het van Abbehuis gaf de aanwezige wethouder mevr. Mary-Ann Schreurs aan om de foto’s ook te exposeren in het stadhuis. De reis van deze bijzondere expositie zal daarmee eindigen in het stadhuis van Eindhoven, waar de foto’s vanaf 22 november t/m 13 januari 2017 te zien zullen zijn.

Een nieuw project in 2017… ?

Peter Tops
Fotograaf / Fractiemedewerker BBL