Gezeik in het openbaar vervoer

Juist in deze warme periode wil je zo snel mogelijk thuis komen. Je koelkast induiken om een fris drankje te nuttigen. Helaas een snelle thuiskomst zit er nu even niet in. Er wordt gestaakt in het openbaar (streek) vervoer. Wat een gezeik, hoor ik mensen zeggen. Waar gaat het nu weer over? Nou mensen het gaat dus over gewone menselijke behoeftes: het mogen plassen als je moet.

Het inlassen van een plaspauze is anno 2018 dus iets waar je voor moet staken! Het is bijna niet te geloven dat er werkgevers zijn die het plassen als onderhandelbare arbeidsvoorwaarde zien.

Een onderbelicht gegeven, in de discussie over het wel of niet inlassen van plaspauze, is dat het niet mogen plassen ook nog eens een gezondheidsvraagstuk is. Volgens verschillende bronnen is het ophouden van je plas niet goed voor je blaas. De blaas kan te veel uitrekken waardoor deze op langere termijn minder goed zal functioneren. Verder kunnen de afvalstoffen die in de urine zitten, op langere termijn de wand van de blaas beschadigen.

Gewoon op tijd kunnen plassen is dus belangrijk voor een goede en gezonde blaasfunctie. Iedere 2 uur plassen is, bij een inname van de voorgeschreven 2 liter vocht per dag, een teken dat je goed drinkt en de nieren goed werken.

Werkgevers die werknemers afknijpen moeten inderdaad een ophouden met dat gezeik: geef werknemers voldoende tijd en mogelijkheden om te kunnen plassen. Voor alle klagers over het ‘gezeik in het openbaar vervoer’ zou ik zeggen: hou zelf lekker je plas op!

Carla Ter Beek
Lid Brede Beweging Linksom