Kleine, kleurrijke en ongebonden culturele initiatieven en makers genegeerd bij cultuurdebat

Gisterenavond nam onze lijsttrekker Patrick van der Voort deel aan het cultuurdebat georganiseerd door de grote culturele instellingen. Het ging over een door deze instellingen gemaakt en weinig inhoudelijk cultureel manifest. Het manifest ging namelijk niet over cultuur, maar over meer geld. Net als dat het ED het presteert om in hun krantverslag BBL, als enige deelnemende lokale partij volkomen te negeren, werden de kleine, kleurrijke en ongebonden culturele initiatieven en makers genegeerd bij deze presentatie.

Patrick riep op om de cultuur niet voornamelijk te richten op de expats, maar op de Eindhovenaren als geheel en met speciale aandacht voor de vele culturele migrantengroepen en hun culturele uitingen en activiteiten. En passant ondersteunde hij cultuuronderwijs op scholen en het oprichten van een Stadsmuseum. “Erfgoed en weten waar je vandaan komt is belangrijk als nadenkt wat voor stad we willen zijn. Het leert ons ook dat cultuur veranderd en dat culturen elkaar verrijken en inspireren”, aldus Patrick.

Onze stad kent vele cultuurmakers en initiatieven die keihard werkend hun talenten laten opbloeien waar de stad van kan genieten. Culturele starters die elkaar stimuleren en inspireren en waarvan enkelen doorgroeien tot de top. De stad moet deze culturele rijkdom koesteren.

Dat zij geen plek hebben in het cultureel manifest of bij het debat van gisterenavond is een gemiste kans.