Koffie

Op 7 november bezocht ik de heropening van mijn stamkroeg en vergaderhonk: het bibliotheekcafé in de Witte Dame.

Van een examenzaal met enkele formica-tafeltjes veranderde het de afgelopen jaren in een soort La Place-achtige koffiehoek op de bovenverdieping van de bibliotheek. Tijdens de verbouwing zo’n twee jaar geleden, waarbij de bovenverdieping werd afgestoten, konden vaste klanten zoals ik onder de trap bij elkaar schuilen, met een kartonnen bekertje koffie en een zeer beperkt assortiment aan eetwaar.

Hoe anders is het nu!

Na een complete restyling is het café veranderd in een huiskamer met perzische tapijten, hoge en lage tafeltjes, banken en barkrukken, roomdivider en leestafel, dennenappels en koffieplanten, en vooral: veel koffie!

Tijdens de opening kwamen de leverancier van de koffie van dit kwartaal (uit Rwanda) en de Eindhovense koffiebrander Denf om ons te laten proeven van deze specialty (de allerbeste kwaliteit koffiebonen). Als heuse ‘koffiecuppers’ (deskundige koffieproevers) mochten de gasten snuffelen, de koffiekorst breken en slurpen van verschillende soorten koffie. Lekker om te drinken als filterkoffie uit de grote koffietap in het café!

Mocht je de voorkeur geven aan een italiaantje, dan is er natuurlijk ook cappuccino en espresso in vele varianten te verkrijgen, en thee, smoothies, frisdrank, sappen. En dan heb ik het nog niet gehad over de culinaire specialiteiten van bakker Margriet: vaak gebaseerd op een actueel thema experimenteert zij er met groot succes op los. Kijk eens op Facebook (Bibliotheekcafe de Verlichting, in de fotoalbums) naar de smakelijke foto’s… Hoewel de naam gaat veranderen (geen verlichting meer), blijft de gastvrijheid van de coaches, de vrijwilligers en de werkleer-medewerkers goed als vanouds.

Een openingsfeestje met mooie live muziek, cabaret, lekkere hapjes en drankjes, een heerlijke maaltijd van Robert en ook nog een goodiebag…wat kan ik nu anders dan jullie overhalen om dit café asap te bezoeken? Het is ‘BBL-approved’, en dat wil wat zeggen!

Sanne Rodenburg

Leave a Comment