Lijsttrekker BBL neemt eerste initiatief voor een Eindhovense samenwerking op Links

Tijdens de laatste algemene ledenvergadering, van maandag 25 september 2017, is Patrick van der Voort unaniem door de leden gekozen tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Deze kersverse BBL lijsttrekker kwam afgelopen week meteen met een opvallend en vernieuwend politieke statement voor de Eindhovense politiek.

Om te voorkomen dat links ondergesneeuwd wordt door rechts in maart 2018 gaat van der Voort een voorstel doen aan GroenLinks, PvdA, SP en OuderenAppèl Eindhoven (nu samen goed voor 24 zetels) om eens met elkaar in gesprek te gaan voor linkse samenwerking. Hij is er van overtuigd dat samenwerking op links meer mogelijkheden geeft.

Van der Voort heeft grote verwachtingen hierover: “Ik bedoel hiermee geen fusie. Maar het ligt zo voor de hand om samen te werken. Regelmatig vragen verontruste mensen mij ook of dit een optie is die onderzocht wordt. Juist nu ik weer gekozen ben als lijsttrekker van BBL heb ik dit als eerste daad opgepakt en wil samen gaan proberen om met een gemeenschappelijk programma te komen van vijf of tien basale uitgangspunten die door de partijen wordt onderschreven. Het is namelijk voor de stad en voor de Eindhovenaren niet wenselijk dat de linkse partijen zich afzetten tegen elkaar. Ze moeten elkaar juist sterker maken door samen te werken op een aantal gezamenlijk progressief punten, waardoor de kiezer duidelijk kan zien waar links voor staat.”

Van der Voort heeft naar de desbetreffende lijsttrekkers een uitnodiging gestuurd, om in de tweede week van oktober geheel vrijblijvend in een open gesprek hierover met elkaar in gesprek te gaan. Als het aan BBL ligt gaat dit in Eindhoven lukken en kan de rest van Links Nederland hier een voorbeeld aan nemen.

Bij de laatste landelijke verkiezingen is het rechtse blok van CDA, VVD, FvD, PVV, CU en SGP de grootste geworden. Links heeft aan kracht, maar ook aan verbeelding verloren, door onder andere de verwatering van linkse denkbeelden en alternatieven. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar dreigt het rechtse blok ook in Eindhoven te winnen. Vandaar dit initiatief.