Meneer van Rijn, deze is voor u!

Geen stoere havenarbeiders, metaalwerkers of schoonmakers deze keer in de demonstratie op 12 september. Vanaf het Centraal Station Amsterdam trok een stoet van tienduizenden bijzondere mensen naar het Westerpark, een tocht die zo’n twee uur duurde.

Twee uur voor een paar kilometer binnenstad, want vele demonstranten liepen op krukken, zaten in rolstoelen, werden ondersteund door naasten. Sommigen reden mee in een bed, compleet met zuurstof en infuusstandaard. Anderen bedienden hun rolstoel met hun mond langs de pracht en praal van de Bijenkorf en het paleis op de Dam.

red_de_zorg_1

Dit was niet ludiek ge├źnsceneerd, maar echt. Een jongeman van een jaar of twintig kreeg op een grasveldje langs de route een schone luier aan, een vrouw sabbelde op haar speelgoed, terwijl een van haar begeleiders af en toe met zachte bewegingen haar kin afveegde. Een vader met zijn kind op de schouders, twee senioren, arm in arm. Blinden met hun geleidehonden, iemand met een beenprothese, een ander zonder armen en benen. En mensen waaraan “niets was te zien”, maar die ongetwijfeld hun eigen reden hadden om mee te lopen en te strijden voor meer menselijke zorg.

De sfeer was vredig, want de meesten hadden hun energie nodig om overeind te blijven. Zoals ze ook dagelijks voortdurend bezig zijn te overleven. Omdat dit kabinet liever bezuinigt op de huishoudelijke hulp voor een tachtigjarige dan op informatiesystemen voor defensie. Omdat er zorgbestuurders zijn die het nodig vinden de mazen in de wet op te zoeken om een half miljoen per jaar te kunnen incasseren. Omdat artsen frauderen met facturen, zodat de kosten van zorg blijven stijgen. En omdat “we nu wat moeilijke keuzes moeten maken om de zorg goed te houden in de toekomst”, aldus de staatssecretaris op deze middag.

Nee meneer Van Rijn, voor alle deelnemers aan deze demonstratie zijn deze keuzes niet moeilijk. Zij vinden menselijkheid belangrijker dan winst en status. En keuzes “om de zorg goed te houden”? De zorg is nu niet goed, meneer van Rijn, en zal dit ook niet worden zolang u dit blijft zeggen.

Dus deze demonstratie is voor u, meneer Van Rijn: bekijkt u de opnames nog eens, dit is de feedback op uw beleid.

Sanne Rodenburg