Nauwelijks enige verbetering voor kwetsbare mensen in Eindhoven

Het is bijna niet meer te doen!! Al geruime tijd hou ik me bezig met het  Sociaal Domein. Sinds de invoering van de decentralisatie kijk ik met een kritisch oog naar de gevolgen hiervan. Echt mensen ik wordt steeds pessimistischer over een goede afloop. Ik hou het bij een kleine opsomming van deze week.

De WMO. In onze eigen gemeenteraad zijn er partijen die de ingeslagen weg met WIJeindhoven nog steeds prima vinden. Het lijkt erop alsof sommige partijen lijden aan een licht vorm van dementie nu ze in de oppositie zitten. Nu volop op de rem trappen en in januari van dit jaar wel instemmen met de voorstellen om te komen tot een vorm van beheersing waardoor kwetsbare mensen geraakt worden.

Eenzaamheid. 47% van de Eindhovense bevolking voelt zich in bepaalde mate eenzaam. Ik vraag me wel meteen af hoe het kan dat mensen in Nederland het leven een 8 geven. Hoort het je zo nu en dan eenzaam voelen misschien gewoon bij het leven? Hoe dan ook het is toch wel verdrietig te weten dat er zoveel mensen in Eindhoven wonen die zo nu en dan met hun ziel onder de arm lopen, of nog erger alleen thuis zitten.

De jeugdzorg in Brabant doet het niet goed. Er is een zwart boek verschenen en ook de Eindhovense gemeente heeft dit ontvangen. Niks, maar dan ook helemaal geen enkele reactie van onze wethouder hierop.

Mensen met verward gedrag worden ook in Eindhoven niet goed opgevangen. Het blijft maar duren voordat hier echt stappen in gezet worden. Een training aan bewoners uit Gestel zodat deze meer inzicht krijgen en daardoor misschien beter kunnen omgaan met verwarde mensen is op de eerste plaats veel te weinig en bovendien maak je op deze manier inwoners misschien wel mede verantwoordelijk voor de problematiek die ontstaan is door bezuinigingen.

Woningen voor gehandicapten zijn er ook onvoldoende. Gisteren hoorde ik tijdens een bijeenkomst over dromen over wonen mede georganiseerd door Ieder(in), dat aangepaste woningen die vrijkomen niet vanzelfsprekend naar een chronische gehandicapte gaat. De suggestie om in het systeem van Woonbedrijf op te nemen dat een aangepaste woning beschikbaar is werd omarmd door Woonbedrijf. Wel heb ik de suggestie al vaker gehoord. Tijd dus om er nu echt werk van te maken.

Armoede in Eindhoven blijft bestaan. Ook jongeren laten weten dat ze erg tegen hun studieschuld aanhikken. Goede informatie over wat er allemaal op je afkomt als je 18 wordt ontbreekt. Ook bij deze voorbereidende vergadering voor een armoede bijeenkomst in november, heb ik ervaren dat hoewel de gemeente Eindhoven zich altijd een schouderklopje geeft als het gaat over armoedebeleid er nog heel veel te verbeteren valt.

Hopelijk volgende keer wat positiever nieuws.

Carla Ter Beek
Lid Brede Beweging LinksOm