Ook veel mis bij werk-leer trajecten in de regio

Ik zit nu vijf jaar in de bijstand. Daarvoor heb ik 3 jaar WW gehad. De eerste paar jaar hoorde ik weinig van de gemeente en mijn werkbegeleider. Tot ik een brief kreeg waarop ik op gesprek moest komen en al mijn sollicitatiebrieven moest overleggen. Dus ik daar naar toe met mijn brieven en met goed nieuws want ik had een oproepcontract gekregen bij een eethuis in Geldrop.

Toen ik dit liet zien was het meteen de strenge gemeente want ik werd al meteen verdacht van fraude voor een dag werken. Dit hadden ze kennelijk gezien via de belasting…helaas had ik de pech dat de boekhouder van het eethuis ook voor meerdere eethuizen de boekhouding deed en per ongeluk mij bij een andere had geboekt met salaris voor een dag. Dit heeft hij de volgende maand wel teruggedraaid bij de belasting maar het leed was al geschied. Ik werd meteen gestempeld als fraude pleger en na een aantal brieven geschreven te hebben is mij gelukkig alleen een boete opgelegd van een dag werken terugbetalen te weten 65 euro. Maar ik stond natuurlijk wel zo in het systeem.

Meteen daarna kreeg ik ook mijn eerste traject… samenwerken met de stichting collusie en de gemeente Geldrop… ik moest met nog 2 andere huizen langsgaan in Helmond om energie adviezen te geven..met behoud van uitkering. Hier zat geen opleiding bij en geen uitzicht op een baan, met andere woorden gewoon werken.

Na dit traject gedaan te hebben, werd ik meteen aangemeld voor Helmond@Work. Dit hield in iedere dag van 9-12 uur naar Helmond rijden om te solliciteren in groepsverband. Dit leidde wel tot een baan bij de KPN voor een half jaar met een 20-40 contract. Maar een financiële puinhoop erna. In het begin kon ik nog 40 uur werken maar daarna was het nog maar 20 uur. Dus weer bijstand aangevraagd voor aanvulling, dit kreeg ik ook. Na het contract had ik dus weer mijn WWB maar toen bleek ik dus recht te hebben op WW. Deze aangevraagd en gekregen maar toen kwam de gemeente met het verhaal dat ik teveel bijstand had ontvangen en deze terug moest gaan betalen te weten 1100 euro boete inclusief. Deze werd ingekort om mijn WWB met 100 euro per maand… dat is veel 10% per maand dus.

Goed dachten dan kan ze meteen door naar een matchings -coach van de gemeente als traject. Oké deze dus ook gedaan met als uitkomst geen baan…. Nou zei de gemeente als dit niets wordt moet je vrijwilligerswerk gaan doen dus per april 32 uur per week gaan werken bij het Goed te Geldrop. Geen opleiding geen uitzicht op een baan. In deze tijd kreeg ik last van artrose en kon ik bepaalde dingen niet meer doen. Naar de Arbo-arts geweest en naar het UWV, deze stelde inderdaad vast dat ik beperkingen heb aan mijn rechterhand. Toen het half jaar werken bijna om was werd 6 weken voor het einde dit traject gestopt omdat er volgens de gemeente een belemmering zit bij mij en ze weten niet wat en dit zouden ze gaan onderzoeken bij een diagnose traject… dit is het traject van 240 uur werken bij de Atlant groep te Helmond.

Jeetje wat nou weer? Dus ik weer daar naar toe en het blijkt gewoon productiewerk te zijn 8 uur per dag. 8 uur beginnen tot half vijf, fijn als je uit Geldrop komt. Na een paar weken werd ik al helemaal gestoord, dit is het beginnerstraject als je net een bijstand aanvraagt dan wordt je in Helmond daar neer gezet. Dus de meeste mensen zitten daar te werken terwijl nog niet eens duidelijk is of ze wel een uitkering krijgen! Lekker goedkope krachten. Ik heb me daar een aantal keren ziek gemeld omdat ik een peesontsteking kreeg bij mijn duim door het productiewerk waarvoor ik eigenlijk was afgekeurd om te doen van het UWV. Maar helaas had ik de pech dat ik geen urenbeperking had . ik had gevraagd of ik parttime kon komen maar nee, dat was geen optie terwijl andere wel gewoon halve dagen konden komen.

Na dit gesprek was ik helemaal overdonderd en gestrest. Mijn participatiecoach zei dat ik problemen had en misschien maar hulp moest gaan zoeken. Oké dan dacht ik dat ga ik doen… ik naar de huisarts en een verwijzing naar de psycholoog aangevraagd. Dit was oké volgens hem want ik had de juiste diagnose daarvoor. Gestrest en depressief. Vanaf toen ben ik veel niet meer gegaan omdat ik gewoon buikpijn kreeg als ik er naar toe moest. Wel heb ik me keurig iedere dag gemeld en kon ik iedere dag hetzelfde verhaaltje vertellen.

Het gekke was dat ik in al die tijd geen enkele controle heb gehad. Terwijl anderen mij vertelden daar dat er ochtends om half 7 al een controleur op de stoep stond. Tevens werd er daar veel gedreigd met sancties en ook uitgevoerd. Er was een jongen die zich te laat ziek had gemeld en hij kreeg meteen een maand geen uitkering. Ook was er een jongen die zei ik ga dit niet doen en hij kreeg een boete van 300 euro maar werd daarna voor een half jaar met rust gelaten en toen kon hij toch weer op komen draven. Te laat komen ook zoiets, waarschuwing daarna meteen een boete. Wat doe je dan als je dreigt te laat komen? Juist dan ga je terug naar huis en meld je je ziek.

Ik dacht ik vraag opnieuw een gesprek aan voor halve dagen.. na dat deze 3x was uitgesteld mocht ik dan toch op gesprek.. mijn participatiecoach was het er totaal niet mee eens dat ik halve dagen kwam en zei dat ik mijn afspraken bij de fysio en psycholoog maar moest plannen om mijn vrije dagen of vroeg in de ochtend en daarna naar de Atlant groep komen om te werken. Gelukkig had ik al die tijd mijn werkbegeleider op de hoogte gehouden van alles wat er aan de hand was en door zelf niet veel te zeggen of er tegen in te gaan stelde hij voor om dit traject te stoppen.

Mijn coach was het er niet mee eens en wilde zelf nog sancties opleggen voor de manier waarop ik te werk was gegaan door niet te komen? Wel werd gezegd dat mijn psycholoog niet werd erkend en dat ik naar hun arts zou moeten gaan voor onderzoeken. Tevens zou er meteen een nieuw traject komen. Te weten het Kans traject? Dit houd in dat je weer gewoon moet gaan werken met behoud van uitkering te weten productiewerk bij Maxi Cosi in Helmond, poetsen, plantsoenen dienst. Ik heb gevraagd of ik niet gewoon vrijwilligerswerk mocht gaan doen die ik zelf uit zou kiezen wat ik leuk vind maar nee dat mag niet want dan ben ik niet beschikbaar voor de arbeidsmarkt???

Er zitten hier nog wel meer verhalen aan vast die ik vast vergeten ben op te schrijven maar al met al vind ik dat de gemeente bij beschouwd als fraudeur, iemand die niet wil werken en waarmee ze kunnen doen wat ze willen want hun hebben alle macht. Te gek voor woorden. Help mij gewoon aan een baan waarmee ik uit de voeten kan en leuk vind om te doen..

Anoniem
(Naam bij de redactie bekend)