Reddingsboei voor Eindhoven komt uit Den Haag

Het moet als een bevrijding gevoeld hebben voor wethouder Richters en haar mede wethouders dat dan eindelijk de reddingsboei uit Den Haag toegeworpen wordt. 21,7 miljoen ontvangt de gemeente uit de stroppenpot. Deze pot is overigens gevuld door de belastingbetaler en dus iedere belastingbetaler betaald mee aan de slechte keuzes die het Eindhovense college in het sociaal domein maakt.

Beschamend was het hoe de wethouder tijdens de meningsvormende vergadering van dinsdag 30 oktober nauwelijks een spier vertrok toen duidelijk werd dat de kwetsbare inwoners van Eindhoven door de voorgestelde bezuinigingen erg hard getroffen worden. Sterker nog ze ontkent dat bijvoorbeeld Het Leger Des Heils 30 % zou meten inleveren. Volgens de wethouder zou dit slechts 13 % zijn. Niet handig om zo te reageren. Ze kiest op deze manier eigenlijk gewoon voor de aanval. Misschien was het beter geweest de uitgestoken hand te accepteren om samen met de instellingen echt in gesprek te gaan over haalbare bezuinigingen. Ze deed er nog een schepje bovenop door ook te stellen dat er sprake is van beeldvorming die ze niet herkend. Toch zwak om zo te reageren.

Het feit dat de nieuwe extra aangetrokken bestuurder ook kanttekeningen plaats bij de voorstellen zegt genoeg. De PvdA vond het vreemd dat deze extra ingehuurde bestuurder zich juist min of meer tegen bepaalde voorstellen keerde. Hij is toch juist aangetrokken om de tekorten te stoppen! Voor de PvdA misschien toch goed om eens te luisteren naar een ander. Als de bestuurder de heer Notten een andere mening is toegedaan zou het dan misschien ook zo kunnen zijn dat deze gelijk heeft en dat de voorstellen die de PvdA in het college inbrengt weleens slecht uit kunnen pakken en misschien op een later tijdstip juist meer geld gaan kosten?

Een onbekwaam ambtenarenapparaat. Dat is eigenlijk ook wat wethouder Richters aangeeft als ze zegt het crisis is. De wethouder zegt: We komen van heel ver. Speciale kennis over het onderdeel tarieven ontbrak bijvoorbeeld. We zijn er nog lang niet, het blijft een voortdurend aandachtspunt. Nou dat is dan ook een opsteker!!

Ook blijft de wethouder garanderen dat iedereen die zorg nodig heeft dit ook krijgt. Immers de gemeente heeft een zorgplicht. Het addertje onder het gras zit in het volgende. Als iemand een zorgvraag heeft en deze zorgvraag wordt erkend dan ontvangt men altijd zorg. Het zit dus precies in de toekenning van de zorgvraag. Als de generalist besluit dat geen zorg nodig is, is er dus geen toegang. De deur blijft dicht. Gelukkig voor de jeugd die zorg nodig heeft, kan de eigen huisarts ook nog altijd doorverwijzen, zodat de zorgvraag wel gehonoreerd wordt. Verder gaat de gemeente wel heel makkelijk om met de vraag wat te doen als het plafond bereikt is. Dan kunnen mensen altijd overstappen naar een andere zorgverlener. Dit is toch een hele vreemde opvatting over wat passende zorg zou kunnen zijn. Ik zie de eerste bezwaarschriften al weer komen.

Mazzel voor Eindhoven: voor nu even saved by te stroppenpot uit Den Haag. Hopelijk leveren de maatregelen in financieel opzicht echt wat op zodat de reserve voldoende aangevuld worden. Dan kan bijvoorbeeld het muziekgebouw weer gered worden, of kunnen de rode steentjes in de stad vervangen worden, want door de begroting goed te keuren zegt men eigenlijk dat stenen zijn net zo belangrijk als mensen.

Veel wijsheid toegewenst aan de raadsleden die volgende week over de begroting gaan stemmen.

Carla Ter Beek
Lid Brede Beweging LinksoOm