Solidariteit wordt kapot gemaakt

Zoveel mogelijk mee pakken uit de belastingpot. Grote bedragen, door de afschaffing van de dividendbelasting, zijn voor een paar grote jongens zoals Shell en Unilever weggelegd. Daarnaast zijn er leuke en best goed aantikkende bedragen voor een wat grotere groep zoals de Expats. Deze ontvangen van deze rechtse regering ieder jaar een cadeautje in de vorm van minder loonbelasting. Alles bij elkaar betaald de belastingbetaler voor de expatregeling een luttele 1 miljard Euro per jaar.

Oke, dacht men bij de VVD, nu tijd dat we een cadeautje gaan geven aan mensen die afhankelijk zijn van zorg. Hoogste tijd dat die ook eens iets merken van het feit dat het beter gaat met de economie. Deze keer zijn ouderen aan de beurt die een goed pensioen hebben opgebouwd, want alle beetjes helpen. Toch!

Naar het zich laat aanzien zal per 1 januari 2019 de eigen bijdrage voor WMO ondersteuning voor iedereen hetzelfde zijn nl. €17,50 per 4 weken. Ongeacht je inkomen of vermogen, iedereen betaald hetzelfde bedrag. Dit voorstel zal gunstig uitpakken voor mensen met een midden en hoog inkomen. Voor mensen met een kleine beurs zal het ongunstig uitpakken.

Het principe van de breedste schouders en de solidariteitsgedachte wordt met deze maatregel over boord gegooid. In het totaal is er een bedrag van €190 miljoen aan gemeenschapsgeld nodig voor deze maatregel die slecht uitpakt voor burgers die de ondersteuning echt nodig hebben en grotendeels terecht gaat komen bij burgers die het niet nodig hebben.

Vooral mensen die huishoudelijke ondersteuning nu particulier inhuren omdat dit goedkoper is vanwege de hoge eigen bijdragen (max. van €188 en een paar centen, per 4 weken) zullen nu kiezen om via de WMO huishoudelijk hulp aan te vragen. Je bent anders een dief van je eigen goed gevulde portemonnee. Een VVD-er onwaardig om hier geen gebruik van te maken. Gaat dit ten koste van anderen? Nou ja, jammer dan.

Ben benieuwd hoe de gemeente Eindhoven dit gaat aanpakken, krijgen mensen met een te krappe beurs op een of andere manier ondersteuning?

Carla Ter Beek
Lid Brede Beweging Linksom