Stop verdringing betaald werk door vrijwilligerswerk!

Beste BBL,

Laatst kreeg ik felicitaties omdat ik een nieuwe functie gekregen had. En gelijk voelde het bij mij alsof ik niet heel was. Het is immers ‘slechts’ een vrijwilligers baan. Geld om zo’n baan de geldelijke waardering te geven die het verdient, is er niet… veel vrijwilligerswerk verdringt helaas betaald werk. En voor vrijwilligerswerk willen vele partijen je strikken. Maar op betaalde basis…

Ik voel me nu zo’n loser, ondanks de schouder klopjes en als je vraagt of ze functies kunnen meenemen als betaalde functie in hun begroting, zeggen ze dat dat niet kan en meteen erachteraan, dat ze je graag ook nog op andere locaties willen (als vrijwilliger..!). En zelfs winstgevende theaters en musea schrappen banen en gaan voor bepaalde functies werken met vrijwilligers. Terugtredende overheid lekker hoor, ja zij winstgevend en vrijwilligers mogen het werk doen dat eerst betaald werd. Dan zakt de moed je in de schoenen met deze vorm van verdringing.

En wethouders moeten eens stoppen met te schermen met de Haagse regels. Zeker nu Den Haag zelf hiermee komt! Dus zij mogen wel eens actief positief opkomen voor de groep, die actief participeren en zelfs vrijwilligers werk doen. Ik ga er onder gebukt en heb psychische hulp ondertussen vanwege steeds groter wordende faalangst en depressie vanwege het WLB en de repressie en druk. Een betaalde baan lijkt tegenwoordig wel het winnen van een loterij, terwijl je niet eens vooraf weet of de prijs wel zo benijdenswaardig is.

Trajecten worden opgezet en Werkgelegenheidsteams ingezet gericht op diverse bedrijven zodat werkgevers je als melkkoe leeg kunnen melken en nog een subsidie op je aanvragen ook nog. Sta je dan met je HBO opleiding en vraagt het uitzendbureau of je formulier in wilt vullen vanwege arbeidshandicap of moeilijk plaatsbaar bent zodat werkgevers hier een subsidie voor krijgen en jij zelf 40 uur per week voor minimumloon werkt totdat hun tijdelijke werk stopt en er een nieuwe club mensen wordt aangenomen met dezelfde voorwaarden en subsidie voor de werkgever voor hun volgende project. Hoezo “molenpaard zonder perspectieven”…

Ik spui nu een hoop negativiteit, maar mensen kennen mij juist als iemand die heel positief is. Die positieve energie stop ik in mensen en organisaties waarbij ik help waar ik kan, door te connecten en te linken, mee te denken etc. Dus echt het is niet om mezelf als slachtoffer voor te doen, maar het vraagt wel tomeloze energie om anderen te motiveren, stimuleren en inspireren terwijl je zelf continu wordt opgejaagd en puur voor de statistieken in een tijdelijk” uitmelk traject” wordt gebruikt zonder enige duurzaamheid of perspectief. En geloof me, er zijn zoveel positieve mensen met talenten en kwaliteiten die aan de zijlijn staan maar zoveel zouden kunnen en willen doen. Als ze maar de ruimte krijgen!

En nu lezen we in de krant dat enkele gemeenten kunnen starten met een “experiment voor mensen in de bijstand”. Maar in de kleine lettertjes staat vermeld dat door het experiment de druk op andere groepen in de bijstand dient te worden geïntensiveerd… Dus… holle verkiezingsretoriek van PvdA wederom… helaas wordt DAT dan weer niet door de pers opgepikt. En krijgen we een verkeerd beeld voorgeschoteld.

BBL, dank voor jullie begrip en inzet in de gemeenteraad voor ons bijstandsgerechtigden met gering perspectief. En ik hoop dat er een verandering plaats gaat vinden zodat mensen positiever benaderd gaan worden! Geen statistieken, maar mensen. Hoe mooi kan het zijn als de menselijkheid en samenleving weer centraal staat, de mens als kapitaal!?

Anoniem (naam bij de redactie bekend)