Tekst van Marleentje voor behoud van hun cultureel centrum

Doordat de Brede Beweging LinksOm, over vermeende verkoop van het pand G. Metsulaan 1/1b aan Kiki en Joost, een agenderingsverzoek op de agenda van de raadscommissievergadering van dinsdag 12 september 2017 had weten te krijgen, konden burgers van hun recht gebruik maken om vooraf de raadscommissie toe te spreken. Hieronder de tekst van Marleentje.

Geachte raadsleden en andere aanwezigen,

Mijn naam is Marleentje Tiersma-Weismann en samen met Geert en Vincent Tiersma bewoon ik het pand op de Gabriël Metsulaan 1b. Geert heeft al sinds 2002 een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd op deze woning. En daarvoor woonde hij er al 4 jaar in zijn functie van beheerder, uit naam van Slagerij van Kampen.

Ons huis is de uitvalsbasis van Stichting Kind En Instrument, onder die vlag verzorgt Geert al ruim 20 jaar workshops instrumenten maken uit recycle-materiaal op allerlei evenementen in Nederland, België en Duitsland.

Mimi’s Danstuin is er gehuisvest, mijn eigen ZZP-onderneming op het gebied van danseducatie in de breedste zin van het woord, waarbij ik tevens als studie-materiaal fungeer voor andere beeldende kunstdisciplines.

Het is tien jaar lang de denktank geweest van Kabaal Am Kanaal, Eindhovens enigste ongesubsidieerde gezinsfestival, een cultureel initiatief van Geert en zijn broer Ruud.

Daarnaast herbergt het huis een repetitie- en opnamestudio, waarin onder andere Africa Unite, BOTS, kinderpercussiegroep KNOTS (opgericht door Geert zelf), the Jacks, Rough House en Very Girls hebben gerepeteerd. Geert heeft zelf ook al bijna 25 jaar een band, B’wana Dik, waarmee hij onlangs nog op het podium stond bij Pand P in het kader van ‘Drie tegels diep!’

Al een aantal jaren hebben wij ‘s zomers muziekavonden op wekelijkse basis, waarbij we een podium bieden aan een diversiteit van singersong-writers en andere muzikale artiesten. Iris Penning, Lotte Walda, Sem Dylan, Ad van Meurs, Geert Chatrou, FolkrockCircus, Bertje Doperwtje en ga zo maar door. Dit doen wij in onze achtertuin en iedereen is welkom, je hoeft geen dikke beurs te hebben. Op die manier maken we cultuur toegankelijk. Onze muziekavonden worden bezocht door studenten van Fontys/TU en Design-Academy, expats, mensen uit de wijk, mensen van buiten de stad, met of zonder kinderen, het maakt niet uit en het is altijd gezellig.

Geert wordt ook regelmatig ingeschakeld door de design-academy voor assistentie/workshop bij de DDW, want hij heeft veel materiaal, materialenkennis en ervaring.

Verder heeft hij een collectie van zo’n 900 muziekinstrumenten, inheems en uitheems uit allerlei tijdperken, waarvan hij een aantal zelf heeft gerestaureerd. En hij zou dan ook heel graag zijn collectie open willen stellen voor het grote publiek.

Dus toen in 2012 de aangrenzende loods leeg kwam te staan, hebben wij een laagdrempelig initiatief bedacht en dat naar wethouder Schreurs gemaild. Zij was enthousiast en voorzag geen problemen, temeer daar wij met ons plan zelfs voorliepen op de plannen die stadsontwikkeling had met het gebied. Haar intentie was het dan ook om ons initiatief een kans te geven en zelfs met oplopende huur te werken tot minimaal eind 2017.

Wat volgde, waren 5 jaar gevuld met allerlei onduidelijkheden, radiostiltes, verlengingen van onbruikbare bruikleenovereenkomsten voor de loods, een evenzo beperkende huurovereenkomst sinds 2016, dubieuze allongé’s op het contract voor ons woonhuis -die we niet getekend hebben, antwoorden die alleen maar meer vragen opriepen, afspraken die niet nagekomen werden, onnodig hoge energie-rekeningen, plannen waarbij wij als direct-belanghebbenden niet werden betrokken – zoals een woonbestemming die van ons woonhuis is afgehaald-, het merendeel van onze informatie hebben we via derden te horen gekregen, kortom we waren vaak gespreksonderwerp en zelden gesprekspartner. En als we dan gesprekspartner waren, dan had de andere partij zich niet ingelezen.

Ondertussen hebben wij de loods, die in zwaar verwaarloosde toestand was, met veel liefde en creatieve up- en recycling volledig ingericht. Hij is gebruiksklaar en mensen vragen ons wanneer we open gaan. Wij antwoorden dan dat we geen toestemming krijgen vanwege een veranderd bestemmingsplan. En nu hebben we in mei te horen gekregen dat wij moeten vertrekken van onze plek, zodat er hier een creatief topmilieu gecreëerd kan worden zoals reeds eerder gerealiseerd op Strijp S en Strijp R.

Het is uitermate betreurenswaardig te noemen dat ons burgerinitiatief, dat zoveel dichter bij de behoefte van de inwoners van onze stad ligt, niet eens een kans heeft gekregen om tot volle wasdom te komen. En we vinden het jammer dat de gemeente een zodanige aanpak hanteert, dat het enorme consequenties heeft voor ons privé-leven. Maar we gaan ervanuit dat de gewone regels die gelden bij een huurcontract, ook door de gemeente in acht worden genomen. Zoals; ‘Koop breekt geen huur’ en ‘het eerste recht op koop voor zittende bewoners’.

Rest mij nog te zeggen, dat ze bij de griffie beschikken over het realisatieplan van ons initiatief en dat ze dit aan het systeem zullen hangen, ter uwer inzage.

Dank u wel voor uw aandacht.