Tijdelijke toegankelijkheid dure grap

Dat goede democratische verkiezingen geld kosten dat snap ik. En dat we daar niet zomaar op bezuinigen vind ik ook een goede zaak. Toen onlangs op het journaal een item werd uitgezonden over de hoge kosten van de stemlokalen voor de verkiezingen, trok dat mijn aandacht. Om te bezuinigen werden in enkele gemeenten minder stembureaus geopend en sommige gemeenten schrapten de stembureaus die niet toegankelijk waren. Beiden zijn goede en simpele ideeën.

Maar wat doet Eindhoven?
Eindhoven opent een nieuw stembureau in een studenten sociëteit in de Ten Hagestraat en maakt dat toegankelijk. “Mooi” dacht ik, dan kunnen er voortaan ook studenten in een rolstoel zich melden in dat pand.

studentensocieteit

Maar wat zie ik een week na de verkiezingen? De oprit is weer weg, het pand was alleen voor 19 maart 2015 toegankelijk gemaakt. Ernest Maas heeft gelukkig om te stemmen gebruik gemaakt van de oprit, want dat scheelde hem 500 meter rijden naar het Gemeentehuis.

Ik heb de rekening van de oprit niet gezien en ik weet niet hoeveel rolstoelen er gebruik gemaakt hebben van die doorgang, maar ik kan wel op mijn klompen nagaan dat dit grapje de gemeenschap onnodig veel geld heeft gekost. Ik vraagt me echt af wie hier ‘JA’ tegen heeft gezegd.

Anke van Hest