Van uitstel komt afstel?

Overheid krijgt meer tijd voor nakomen banenafspraak

Het is heel herkenbaar dat je soms iets uitstelt. Dit varieert van het onkruid tussen de tegels weghalen tot het nemen van een besluit om wel of geen andere auto aan te schaffen. Soms is het ook gewoon beter net iets langer na te denken of om het goede moment af te wachten.

In het kader van de banenafspraak vraag ik me af waarom werkgevers, en dan vooral de overheid als werkgever, meer tijd nodig heeft om mensen die vallen onder de banenafspraak, een baan aan te bieden. Nog even het geheugen opfrissen? Sinds het sociaal akkoord van 2013 bestaat er een ‘banenafspraak’ tussen de overheid en de sociale partners voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het gaat om 100.000 banen bij bedrijven in de marktsector en 25.000 bij de overheid. Deze banen zijn voor mensen met een lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap die moeilijker werk vinden. Als stok achter de deur heeft men bedacht dat als werkgevers niet voldoen aan bepaalde aantallen werknemers met een arbeidshandicap aan hen een boete opgelegd wordt. De marktsector loopt op schema en houd zich aan de afspraken.

Nu steeds duidelijker wordt dat de overheid zelf de eigen afspraken schend, wordt er een wetje (op 30-05 al aangeboden aan de tweede kamer) gemaakt waardoor de boete vooralsnog achterwege blijft. (oke, dit geldt dan niet alleen voor de overheid, maar voor alle werkgevers). “Het vertrouwen” in de overheid neemt door dit soort praktijken, (als het even niet lukt, maken we maar gauw een wetje wat ons als overheid zelf goed uit komt) verder af.

Nu de overheid de mogelijkheid biedt om de teugels wat te laten vieren, vrees ik dat van uitstel toch afstel komt. Volgens mij is het juist de overheid zelf die het goede voorbeeld moet geven en aan arbeidsgehandicapten een passende werkplek moet bieden. Ook bij de gemeente Eindhoven is het aantal arbeidsgehandicapten laag. Dit kan en moet beter. Geen gas terug maar juist een tandje erbij zou ik zeggen.

Door sommige wordt de heffing/boete gezien als een negatieve prikkel, die niet bijdraagt aan het realiseren van extra banen voor de doelgroep. Het leidt niet tot het oplossen van de praktische problemen waar werkgevers en werkzoekenden tegenaan lopen bij de uitvoering van de banenafspraak.

Iedereen die weleens een karweitje of wat groter besluit uitstelt, weet dat een stok achter de deur kan helpen.

Carla Ter Beek,
Lid Brede Beweging Linksom