Verplicht volgen werk-leertraject onzinnig en onverantwoord

Wij stellen ons even voor:

Ik zelf kostwinner: Na een loopbaan van 25 jaar volgt ontslag eind 2012 (heel de afdeling, althans het werk, gaat naar India). Ik ben nu 58. Alle mogelijkheden op gebied van mobiliteitstraject, sollicitatietraining, ondernemerschap, stages doorloop ik daarna. Helaas, tot op heden, zonder een nieuwe baan te vinden.

Mijn vrouw: Huisvrouw.

Binnenkort zit de WW uitkeringstermijn er op. Daarom afgelopen dinsdag aanmeldgesprek voor IOAW uitkering gehad in het gemeentehuis van Veldhoven. Tot mijn verbazing moeten wij deelnemen aan een werk-leertraject. En dat terwijl ik alles op training, stages et cetera al heb doorlopen!

Voor mijn vrouw ook onverantwoord. Zij heeft een grote afstand tot de arbeidsmarkt en haar hele leven op mij als kostwinner gerekend. Zie haar al schroefjes draaien onder het toeziend ook van een supervisor. Haar in dat werk-leertraject plaatsen is compleet onverantwoord.

Mijn tegenwerpingen van de uren vrijwilligerswerk (sportvereniging), mantelzorg (demente moeder) werden van tafel geveegd; het gaat immers om betaald werk aldus de medewerkster van de gemeente Veldhoven.

Ook mijn werkzaamheden uit inkomsten als invalkracht op muziekscholen maar ook de wil om banen beneden dat niveau te accepteren en het opzetten van een onderneming (pianostemmen) maakten geen indruk.

Is er geen andere weg dan het werk-leertraject mogelijk vraag ik mij af? Stelde deze medewerkster zich onvoldoende flexibel op? Of moet ik naar een andere gemeente verhuizen?

Anoniem
(Naam bekend bij de redactie)