Vier culturele diversiteit

Brede Beweging LinksOm is overtuigd dat we samen een mooiere en betere samenleving kunnen maken. Wij geloven in elkaar en de kracht die we samen kunnen creëren om misstanden aan te pakken. Racisme en discriminatie vergiftigd de samenleving door mensen te verdelen in rangen en standen met minder en meer mogelijkheden om als volwaardig burger mee te kunnen doen.

Eindhoven is een internationale stad, onze stad is de kern van Brainport, de poort naar en voor buitenlandse bedrijven en talenten. De internationale aantrekkingskracht van onze stad zien we ook terug in de bijna 160 nationaliteiten die hier wonen, werken en studeren. En terwijl zoveel moeite gedaan wordt om internationaal aantrekkelijk te zijn, kan het gebeuren dat Eindhovenaren van niet-westerse afkomst, met steeds meer moeite betrokken kunnen zijn bij onze samenleving. Doordat ze geweerd worden, het gevoel krijgen niet gewenst te zijn of doordat alleen je voornaam er al voor zorgt dat je geen baan kunt krijgen of onderbetaald kunt worden.

Het indirecte racisme is volop geaccepteerd. Bijvoorbeeld als geroepen wordt om minder Marokkanen door hun oververtegenwoordiging in de criminaliteitsstatistieken. Of wanneer overlast veroorzakende jongeren van Turkse afkomst weggezet worden als ‘tuig van de richel’, en men wegkijkt bij de incidenten met autochtone jongeren.

We zijn te ver doorgeschoten door de culturele achtergrond van etnische minderheden als belangrijkste verklarende factor voor sociale problematiek te zien. Terwijl we blind zijn voor het racisme en de vooroordelen waaraan de etnische minderheden dagelijks bloot staan.

BBL vindt dat het tijd is voor een brede maatschappelijke discussie over discriminatie in ons denken. Daarbij betrekt BBL, Artikel 1 uit onze grondwet. Gezamenlijk willen wij de norm en de waarde van Artikel 1 overdenken en hoe deze in de praktijk in te vullen. Met de discussienotitie Vier Diversiteit (pdf), wil BBL hiertoe een aanzet geven.

Door afwezigheid van de verantwoordelijk wethouder, wordt deze discussienotitie niet op 11 oktober maar op 22 november 2016 in de raadscommissie behandeld!

Patrick van der Voort
Fractievoorzitter Brede Beweging LinksOm

COMMENTS

 • Carmen Paños

  Hallo Patrick, bedankt voor de uitnodiging. Ik ben niet van plan om te gaan omdat mijn niveau van het Nederlands niet goed genoeg is om een discussie van dit niveau te begrijpen. Maar ik steun je. Het is een mooi initiatief en het helpt mensen die niet gehoord worden. Ik heb de informatie en de BBL website gelezen en ik ben het met BBL eens.
  Zelf heb ik discriminatie op mijn werk in Eindhoven meegemaakt, omdat mijn Nederlands niet goed is en ik uit een land kom met een economische crisis en een hoog percentage van werkloosheid. Vaak moet ik uitleggen, dat mijn professionele situatie in Spanje prima was. Ik kwam hier vanwege de liefde. En ik vraag me vaak af, waarom ik hierover een uitleg moet geven? Ik ben het met je eens als jij zegt dat indirecte discriminatie volop wordt geaccepteerd. Ook vrienden van mij hebben hetzelfde gevoel. We zien elke dag dat de beste posities in handen van de Nederlanders zijn. Met de meningen van de Nederlanders wordt meer rekening gehouden dan met de meningen van de internationals….. dit is erg tegenstrijdig. Aan de ene kant wil Eindhoven de internationale plek voor expats en internationals worden, de stad waar internationals zich thuis voelen, en aan de andere kant worden we niet altijd gehoord.

  Groeten,
  Carmen

 • F, Verleg

  WE zijn blijkbaar ook stekeblind voor discriminatie op basis van sekse.
  Ik werd destijds afgewezen voor een baan omdat ik een vrouw ben. Werd me letterlijk zo gezegd. “Hier werken allemaal kerels en als er een vrouw bij komt dan raakt de zaak ontregeld”.
  Ik zie helemaal niet de beste posities in handen van Nederlanders zijn. Ik zie de beste posities in handen van ‘vriendjes van’ zijn. Ons kent ons- gedoe.
  Wie de beste connecties heeft, heeft de beste positie, zo simpel ligt het.

 • Humphrey. Jacobs

  Hoi Patrick,
  Je bent goed bezig-en zoals we gewend zijn heel erg
  creatief.
  Veel succes-plezier in wat je doet en onderneemt.
  De groeten,ook namens Humphrey&Friends.

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.