VNG Raadsledencongres op 20 januari 2018 te ‘s Hertogenbosch

‘s Ochtends vroeg gezellig met zijn drieën in de trein van 8:47 uur. We hadden ons allemaal ingeschreven voor drie workshoprondes en waren benieuwd naar hetgeen ons aangeboden zou worden. Toen we binnenkwamen in de congrescentrum, hing er een prettige sfeer. Al deze mensen waren daar om zichzelf te verrijken met kennis en daarmee de inwoners van hun gemeente zo goed mogelijk te dienen. Van 10:00 – 11:00 uur hadden we de opening met Pieter van den Hoogenband, Henk van der Kolk en de twee hilarische handpoppen van Armand Schreurs als sprekers.

11:15 uur startte de eerste workshopronde, voor mij was dat ‘Rol & Positie van de raad: hoe start ik goed?’ Want laten we wel wezen, raadsledenwerk is niets iets dat je à l’improvise kan doen. Het was een goede eerste workshop en een prachtige eye-opener voor mij, als newby zijnde.

De tweede workshop die ik had gekozen, ging over de financiële middelen die je als raadslid ter beschikking hebt. Naar alle eerlijkheid, nu weet ik weer waarom ik geen economie in mijn vakkenpakket had op de HAVO. Maar desalniettemin, het is noodzakelijk dat ik op de hoogte ben van hoe het geld stroomt binnen onze gemeente en hoe je daar als raad invloed op kunt uitoefenen.

Toen was het tijd voor een heerlijke lunch en even bijkletsen met Carla en Ben, die andere workshops hadden gevolgd.

En dan hadden we de derde ronde. En na deze workshop, had ik moeite om de neiging tot huppelen te onderdrukken! ‘Democratic Challenge’ triggerde mijn creatief denken optimaal. Hopelijk krijgen we ooit de kans om dit soort mooie experimenten uit te voeren in ons Eindhoven! Kijk op www.democraticchallenge.nl voor inspiratie.

Nog een afsluitende speech van onze Minister van Binnenlandse Zaken –die niet meer op de fiets naar d’r werk kan- en de handpoppen van Armand Schreurs, een netwerkborreltje, en we gingen weer op huis aan.

Marleentje Tiersma-Weismann
Nummer 3 kieslijst Brede Beweging LinksOm