VVD en liberalisme als Bescherming?

Klaas Dijkhoff blijkt een man te zijn die zich opwerpt als beschermheer van een liberaal democratisch Nederland. Dit is te lezen in het artikel “Dijkhoff wil bijstand verlagen, en alleen verhogen voor mensen die zich nuttig maken” in de Volkskrant van 26 mei. Hij wil Nederland als waardenmaatschappij beschermen. Beschermen waar tegen dan? Het beschermen van waarden die liberalen hoog in het vaandel hebben?

Zoals de marktwerking in de zorg bijvoorbeeld. Het buiten proportionele cadeau van € 1,4 miljard dividendbelasting? Klaas Dijkhoff zegt dat acht jaar VVD verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Dan ben ik wel benieuwd hoe hij de crisis van 2008 evalueert. Toen bleek de marktwerking toch niet helemaal goed te werken, en werd er door wangedrag binnen de bank- en financiële wereld, een wereldwijde financiële en economische crisis veroorzaakt. En wie mocht hiervoor opdraaien Juist ja, de staat of te wel de belastingbetaler. Is dit verantwoordelijkheid nemen waar Dijkhoff het over heeft?

Hij heeft het ook over de liberale agenda in zijn speech. Hierin staat in ieder geval het agendapunt: het aanpakken van mensen met een uitkering. Hij wil graag een systeem waar de bewijslast wordt omgedraaid. Bewijzen dat je nuttig bent voor de samenleving, dan kun je meer geld krijgen. Mensen net zo lang laten creperen totdat ze voldoen aan de sollicitatieplicht? Werkelijk hoe krijg je zoiets uit je strot. Dit soort onzinnige uitspraken verdienen eigenlijk geen aandacht. Een ding is nog wel het vermelden waard: Dijkhoff wil een systeem waarin mensen nog net niet creperen. Is dat iets waar je als liberaal dan trots op kunt zijn en het beschermen waard vindt?

Dan weer het toverwoord wederkerigheid. Hier kan toch niemand tegen zijn. Steeds wordt het begrip wederkerigheid ingezet als het gaat over mensen die een bijstandsuitkering ontvangen. Mensen met een uitkering zouden zich, volgens Dijkhoff meer bewust moeten worden van het samen doen, dat alles wat je krijgt van een ander af moet komen. Ik ben benieuwd of hij zich realiseert dat bijvoorbeeld de renteaftrek van zijn hypotheek, de kinderbijslag die hij sinds kort ontvangt, zijn eigen salaris dat betaald wordt door de belastingbetaler, dus ook van een ander afkomt. De wederkerigheid van Klaas Dijkhoff zou kunnen bestaan uit goede ideeën die een positieve bijdrage leveren aan het samen leven in Nederland en dus niet polariserend werken.

Nee, dank je wel Klaas Dijkhoff, ik heb u als beschermheer niet nodig, ik deel namelijk uw liberale waarden niet, deze dragen als grondslag voor uw ideeën en uitspraken over bijstandsgerechtigden niet bij tot een prettig leven in een democratisch land.

Carla Ter Beek
Lid Brede Beweging LinksOm