Warm welkom bij Eindhovense speelgoedbank ‘Speelcadeau’

Met zo’n 10 graden buiten was het een mooie dag om eindelijk zelf eens te gaan kijken, hoe het initiatief voor een Eindhovense speelgoedbank ‘Speelcadeau’ in slechts een paar maanden tijd in een heuse speelgoedbank voor de hele regio was veranderd.

‘Speelcadeau’ zit nu nog in een loods aan de rand van Industrieterrein ‘De Hurk’, maar door een kleurrijk bord met hun logo voor het raam zie je van veraf waar je moet zijn. Door de bestuursleden Willy en Eric-Jan werd ik gezellig met koffie ontvangen.

Het werd mij direct duidelijk, dat deze veel te grote onverwarmde ruimte een mooie start is voor ‘Speelcadeau’, maar dat de kou het werk voor de vrijwilligers er niet leuker op maakt. Binnen in de hal was het ook duidelijk kouder dan buiten, maar dat mocht de pret van deze gemotiveerde vrijwilligers niet drukken.

De eerste klanten hebben inmiddels ook de weg gevonden, zo hoorde ik, en konden hun keuze in dit speelgoedparadijs moeilijk maken. Aanstaande woensdag staan er inmiddels weer 5 afspraken in de agenda, dus dat begint er echt te op te lijken. Voor de vrijwilligers is het ook motiverend om te zien, dat hun werk vreugde en plezier bij kinderen brengt die toch al met minder moeten doen.

Speelcadeau is blij dat zij het huidige pand zolang mogen gebruiken, maar ze zijn nu wel op zoek naar een geschikte ruimte die verwarmd kan worden. Voor de vrijwilligers hoop ik ook echt dat dit in ieder geval voor de volgende winter gaat lukken. De Brede Beweging LinksOm zal in ieder geval vanuit de gemeenteraad alle mogelijke steun verlenen.

Meer weten over ‘Speelcadeau’? Kijk op hun site www.speelcadeau.nl of like hun Facebook pagina www.facebook.com/Speelcadeau/.

Ernest Maas
Raadslid BBL

COMMENTS

  • Marcus

    Een wederom prachtig en goed opbouwend, stimulerend initiatief. Dank en complimenten aan alle medewerk(st)ers van “Speelcadeau”! Ook stond gister (do 9-2-17) in het Eindhovens Dagblad een artikel over ook een goed initiatief; de Stadsakkers; eveneens een mooi vrijwilligersinitiatief van welwillenden, die groenten verbouwen en de oogst gaat vervolgens naar de Voedselbank. En zo zijn er gelukkig nog tal van mooie mens- en dierlievende initiatieven te vinden, te denken aan de Doornakkers; het dierenasiel en -opvangcentrum. Kortom; hoe mooi kan het zijn als mensen zich op zo’n manier voor hun medemens (wijk, stad, dier) in kunnen en willen zetten. En hoe goed zou het zijn als door middel van een onvoorwaardelijk basisinkomen, mensen dit zonder geldzorgen kunnen doen; participeren, zonder te hoeven piekeren. Stimulerende initiatieven op kunnen zetten of deelnemen, zonder de wethouder of gemeente (Wij Eindhoven) in hun nek hijgend. Deze mensen doen onbetaalbaar werk. Veel mensen willen ook graag hun beste beentje voorzetten om anderen verder te kunnen helpen. Laat hier de gemeente faciliterend in zijn; laat onze gemeente eens voorloper zijn, door een basisinkomen in te voeren. Mensen te tonen hoe leuk bovenstaande initiatieven zijn, door ze er kennis mee te laten maken in wijk en buurt. Zonder dwang, maar met plezier. 10 en 11 maart is ook NL DOET (van het Oranjefonds) weer een mooie mogelijkheid om kennis te maken met zulke onbetaalbare en tegelijkertijd dankbare klussen. Hopelijk gaan voor veel mensen hierbij weer veel inspiratievolle kennismakingen plaatsvinden! En mocht je geïnteresseerd zijn in leuke vrijwilligersjobs, kijk eens op http://www.eindhovendoet.nl, in weekblad “Groot Eindhoven” of “Thuis in Eindhoven” of “Thuis in Woensel”. Op dit platform of in deze weekbladen vindt u vast iets van uw gading. Mocht u als werkzoekende dit willen gaan doen; overleg eerst met UWV of gemeente. Want nu geldt die facilitering nl. nog niet in Eindhoven en kan je zelfs worden gekort.(Blijf tegelijkertijd ook kritisch wat je wilt gaan doen als vrijwilliger, om verdringing van betaalde arbeid te voorkomen!) Maar… laat je niet tegenhouden en zie hoe leuk het kan zijn, om met je medemens een leuk initiatief te ontplooien! De blije gezichten, jouw nieuwe contacten, een mooie aanvulling op je Curriculum Vitae, een leuke tijd; kortom, zoveel redenen om eens te zien wat jou leuk lijkt.

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.