Wordt de arbeidsmarkt echt inclusief voor mensen met een arbeidsbeperking?

Deze vraag heb ik overgenomen van een debat dat plaatsvond in het kader van het afscheid van een medewerker van de Landelijke cliƫntenraad. Ik ben ook lid van deze raad en de inclusieve arbeidsmarkt is al een lange periode een onderwerp binnen de raad. Natuurlijk gaat inclusie verder dan alleen de arbeidsmarkt, maar 13 juni ging het toch vooral over de arbeidsmarkt voor mensen met een arbeidsbeperking.

Uiteenlopende mensen/vertegenwoordigers (Movisie, Divosa, UWV, werkgevers, adviseurs en onderzoekers en beleidsmedewerkers Landelijke overheid etc.) waren gekomen om deel te nemen aan het debat en natuurlijk ook om de vertrekkende medewerker te bedanken voor zijn inzet.

Het was een leuke bijeenkomst waar de bijdrage van Els Sol in ieder geval door mij en met mij vele andere enorm werd gewaardeerd. Ze bracht de stelling naar voren dat het niet goed is dat de gemeente verantwoordelijk is voor de inclusieve arbeidsmarkt. Ze gaf verschillende argumenten waarom deze decentralisatie niet goed is voor de mensen met een arbeidsbeperking. Vaak is een gemeente te klein, ontbreekt het aan expertise, inzet en keuzes van instrumenten is politiek gevoelig, er wordt te weinig gemonitord wat werkt, werk gaat over gemeentegrenzen heen, en nog enkele andere argumenten werden benoemd. Volgens haar is de inclusieve arbeidsmarkt nog heel ver weg. Ik sluit me graag bij haar en blijf hoopvol twijfelen of het ooit gaat lukken.

Erik Dannenberg heeft inclusie en exclusie met een afbeelding duidelijk gemaakt.

Waar Eindhoven staat? Ik heb de cijfers ook niet paraat. Hoeveel mensen met een arbeidsbeperking zijn er in Eindhoven? Hoeveel werken er en hoeveel zouden graag willen werken, en dan vooral wat voor werk doen ze doen? Niet iedereen heeft een dienstverband bij WSW. Het zou goed zijn als het college, de raad en werkgevers nog eens naar het plaatje van Erik Dannenberg kijken en zich dan afvragen: hoe kijk ik tegen de inclusieve arbeidsmarkt aan, en op welk niveau zijn we in Eindhoven aanbeland.

Vanzelfsprekend is dit ook echt een BBL onderwerp en misschien is er wel een bereidheid van onze leden (en niet leden) eens na te gaan wat er in hun eigen organisatie op dit gebied plaats vindt. Gewoon een gesprek met je collega, of leidinggevende zodat de inclusieve arbeidsmarkt in ieder geval een onderwerp van gesprek blijft. Een berichtje delen op de BBL Facebook kan natuurlijk ook.

Carla Ter Beek
Lid Brede Beweging LinksOm