Zinloos werk leren voor werk dat er niet is

Op 3 februari ben ik begonnen aan het werkleer traject van de gemeente Eindhoven. In het kader van de nieuwe participatie wet 2015. We worden gedwongen arbeid te verrichten zoals stickers plakken schroefjes sorteren en ander dom werk. Na enige weken werd ik zo gespannen van de dwangarbeid en regels die daarbij komen kijken.

Ik leer er niets en ook ga ik er niet op vooruit en toekomst perspectief is ver te zoeken dus. Ze zeggen dat het voor mijn structuur is en dat we arbeidsvaardigheden opdoen. Wat compleet niet klopt. Structuur heb ik al omdat ik part time werk 3 dagen per week om 8 uur beginnen. Nadat ik een tegenwoord gaf werd ik apart geroepen en kreeg ik te horen van 2 specialisten van de gemeente dat er een maatregel wordt getroffen en ik dus wordt gekort op mijn uitkering.

Wel mag ik vrijwilligers werk doen, maar als ik bijvoorbeeld een tuintje gedaan had en de huiskamer ziet er niet uit bood ik aan om deze mensen te helpen waarna ik hun huiskamer geschilderd heb en een nieuwe vloer heb gelegd voor deze mensen. Direct kreeg ik telefoon van de Vrijwillige Hulpdienst Eindhoven dat wat ik gedaan had zeker niet mocht. Een huiskamer schilderen. Enige tijd later werd ik boodschappen maatje voor een bijna blinde man. Ook via de Vrijwillige Hulpdienst Eindhoven maar ik kwam te weten dat de Vrijwillige Hulpdienst Eindhoven voor die diensten betaald krijgen vanuit het WMO. Nadat ik daar achter kwam heb ik mijn lidmaatschap opgezegd.

Ook moest ik extern werken op de Bokt werkplek van Ergon. 8 uur op mijn knieƫn planten sorteren. Toen ik een dikke knie kreeg ging ik op een emmer zitten on de pijn te verlichten. Dit was niet de bedoeling omdat het teveel tijd kost. Dus ben ik opgestapt en niet meer terug gekomen.

Ik ben hierdoor overspannen geworden enkele dagen nadat ik me ziek had gemeld werd ik gebeld vanuit de gemeente Eindhoven dat onze training stop was gezet omdat er geen werk is.

Anoniem
(Naam bij de redactie bekend)